Afdelingsavond Tanrdam 14 februari 2018.

De techniek kwam weer aan de orde en zo werd het met Han van Rijen een avond waar alle remmen los gingen. Aan de hand van het werkplaatsboek en gereedschap dat de gereedschapsbeheerder Ad meebracht werd aan 16 deelnemers duidelijk gemaakt wat de procedure bij het onderhoud van de remmen der Traction moet zijn. Ooievaarskuitenvet kwam ook nog ter sprake, summier aanbrengen op delen zodat de trommel en remsegmenten niet bezoedeld worden.

Op Youtube internet is er een video van: de 4 cilinder zie https://www.youtube.com/watch?v=ENsMYtpnIhY en 15 six: https://www.youtube.com/watch?v=lbJvE_7Mh7k

Gerard Madern liet weten dat hij nog extra gereedschap heeft om het binnenlager van de voorwielen te verwijderen bij lagers zonder rand/groef.

Han liet nog een verbouwde bougie zien met aansluiting voor luchtdruk om de moteur te testen.Komt er lucht uit de carburateur zit het probleem aan de inlaatkant, komt er lucht uit de uitlaat zit het probleem aan de uitlaatkleppen. Uiteraard per cilinder in het altijd gewenste bovenste dode punt.

De moteur van de Dyane van Chiel werd getest op compressiedruk door de motor te starten met een drukmeter op een bougiegat,. Er zat enig verschil in de compressiedruk van rechter en linker cilinder maar dat mag de pret niet drukken want de Dyane heeft nog een aardige kruissnelheid. Een schot olie in de cilinder leverde een prima compressiedruk op. Het zoeken naar de verloren vonk daarna had geen resultaat, zelfs niet nadat de bougie was teruggeplaatst.

Een inventarisatie naar liefhebbers voor een technische contrĂ´le en/of taxatie op zaterdag 14 april leverde 7 liefhebbers op. Daar er al 2 voor de contrĂ´le genoteerd staan moet het niet veel gekker worden; dan wordt het nog nachtwerk voor de keurmeester. Nog 1 plaats vrij voor de taxatie en 1 vrij voor de controle, beide na het middaguur met een uur tussenruimte.

Met woorden van dank aan Piet, Han en Ad gingen de enthousiastelingen rond 22.30 uur huiswaarts. Piet en Han konden thuiskomen want ze kregen tulpen uit Sommelsdijk.

 

zoeken naar de verloren vonk