Onweer, dreigende stortregens en wateroverlast was de weersvoorspelling voor die zondag 26 mei. Wat een narigheid allemaal. 

Ondanks dat waren 10 voitures met 22 enthousiastelingen naar restaurant Tasttoe in Numansdorp gekomen om te genieten van koffie /thee/fris met gebak op kosten van de clubkas, Een van de weinige restaurants in de Hoeksche Waard die op zondag om 11.00 uur open is. Prima service!

De rit naar aanlegplaats pontveer Tiengemeten was kort en voerde langs de Hitserse Kade of all places, 

Het was even wachten tot vertrek van de pont maar dat leverde tussen deelnemers onderlinge gesprekken op hetgeen voor de cohesie in de afdeling belangrijk is. Ondertussen moest een dol geworden en niet tot stoppen te krijgen ruitenwisser van voor juli 1952 met behulp van een schroevendraaier gekalmeerd worden. 

Om 13.10 uur waren de overlanders overgezet. Wat volgde was naar eigen keuze een bezoek aan het Rien Poortvliet Museum, of het Landbouwmuseum en het Bezoekerscentrum Natuurmonumenten en/of het Restaurant De Gezusters. Rien Poortvliet, te vroeg overleden kunstenaar schilderde dieren en het boerenlandleven. Wat een verschil, “de ouwe tiet”met lijfwerk en afzien in vergelijking met nu, waar alles digitaal en elektronisch gaat. Heb je geen mobiele telefoon tel je niet mee. B,v. pontkaartjes ook digitaal via website en email. 

Alle gebouwen interessant, een schitterend natuurgebied en ook woonhuisjes. Voor de liefde komen ook mensen het gehele jaar naar Tiengemeten. Daar wordt nog geleefd. Een van onze deelnemers, een vogelaar en vogelteller, herkenbaar aan zijn serieuze laarzen maakte gebruik van zijn profi-verrekijker om vogels te bestuderen. 

In de volle zon op het terras bij het bezoekerscentrum gaf Ad Besems explicatie over de geschiedenis, het ontstaan, het gebruik en huidige inrichting van het eiland. 

Met applaus werd de toelichting en verhaal over de geschiedenis beloond.

De veerpont om 16.10 uur bracht ons weer terug naar de vaste wal. Uitgezwaaid door de schipper van de veerpont zochten de traxtijgers hun automobiel weer op. 

Tsja, of het zo moest zijn, de eerste 6 Tractions weken van de route af en gingen compleet de andere kant op. Affijn, de overigen volgden de aangegeven route. Die overigen waren nog later bij het eindpunt n.l. restaurant “de Platte Reedijk”in Heinenoord dan de verdwaalde schapen.. De meuderne tijd brengt navigatie en de eersten kwamen er achter dat ze verdwaald waren, daarna hadden ze het adres in de routeplanner ingevoerd en niet via een leuke route maar linea rectum naar Heinenoord gereden. Ut is maar net wat je wil.  Idee voor een volgende rit ?

Een drankje en bittergarnituur van de club verhoogde de stemming waarna om 18.00 uur, met dank aan de ritmeester, de thuisreis onder regendruppels begon.

Allen en met name Piet en Will die meereden in een Traction waren byzonder te spreken over de dag. Ken (Rotterdams) het nog leuker ?Aan het enthousiasme der leden zal het niet legge. Wat wil je nog meer ?

Kijk voor meer foto’s op de website Tanrdam.nl. 

Verslag Ron Fidder.